perjantai 24. syyskuuta 2010

Grant Gee: Joy Division

Dokumentti englantilaisesta post-punk/uuden aallon bändistä, tai oikeastaan laulusolistista Ian Curtisista. Joy Divisionin kotikaupunkia Manchesteriä olisi voinut kuvata enemmän, varsinkin olut ja jalkapallo kaupunkia muovaavina peruselementteinä olisi täyteläistänyt näkökulmaa. Joy Division perustettiin 1976 Sex Pistolsin keikan jälkeen ja taru loppui mm. epilepsiasta kärsineen Curtisin hirtettyä itsensä USA:n kiertueen alla 1980. Kaksi albumia syntyi ja yksi hypnoottinen kappale Love Will Tear Us Apart on jäänyt elämään. En ole bändin musiikin ystävä eikä tämäkään dokumentti erityisemmin mielenkiintoa lisännyt. Curtis ammensi kirjallisuudesta, William S. Burroughs ja J.G. Ballard mainitaan, mutta rock-musiikin klassinen perinne näyttää jääneen vieraammaksi, monen muun brittimuusikon tavoin. Bändin kolme henkiinjäänyttä jatkoivat uraansa New Order -nimellä, huomattavaa menestystä, mutta en tiedä yhtään bändin kappaletta. Elokuva on liiankin perinteinen, haastatteluja, videopätkiä ja muutama suttuinen konserttitaltiointi. Koko Joy Divisionin tuotanto taitaa tulla soitetuksi. Valokuvaaja Anton Corbijn ja radiohahmo John Peel vilahtavat kuvassa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä helvettiä nyt Arde oikeasti? "Yksi kappale jäänyt elämään..." Eihän tuo nimenomainen kappale mahdu edes yhtyeen tuotannon kymmenen kärkeen. Yhtyeen, jonka molemmat albumit ovat käytännöllisesti katsoen täydellisiä ja vähintäänkin kivakovia klassikoita. Mutta kai nämä on näitä mielipideasioita.

Ari Juntunen kirjoitti...

Mielipideasioistahan on kyse. Tuota yhtä kappaletta soitettiin 80-luvulla radiossa, joten siksi se on kai minulle mieleen jäänyt. Elokuvaa katsoessa en muita kappaleita tunnistanut.

toimituskunta kirjoitti...

Kyllä Arden jalkapalloharrastajana pitää tietää ainakin New Orderin "World In Motion" :)

Ari Juntunen kirjoitti...

Jalkapalloharrastuksesta huolimatta en voi sietää Englannin maajoukkuetta. Kuuntelin kappaleen, olen ehkä sen joskus kuullut, mutta unohtanut. Todella mitäänsanomatonta musiikkia :)