keskiviikko 28. elokuuta 2013

Celtic - Šahtjor Karaganda 3-0

Vanha suosikkijoukkueeni Glasgow'sta onnistui häviämään 0-2 Mestarien liigan karsintakierroksella Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa. Karaganda on kuitenkin eri kaupunki, vanha neuvostokaivoskombinaatti, jossa Juha Malinen äsken valmensi vuoden verran. Kaupungissa on vaikuttanut toinenkin kuuluisa suomalainen, desanttilegenda Kerttu Nuorteva. Myös Puolan myöhempi diktaattori Wojciech Jaruzelski oli orjatyössä Karagandan hiilikaivoksissa jouduttuaan 16-vuotiaana vangiksi Neuvostoliiton hyökättyä Itä-Puolaan 1939.

Hirvittävä painostus Parkheadillä kotijoukkueella alusta asti, mutta vieraiden mokke-Mokin haamupelastuksilla piti nollan pitkään. Karaganda tuntui jäävän täysin köysiin, mutta onnistui hieman rakentamaan omaakin peliään puolen tunnin jälkeen. Karaganda joutui rikkomaan paljon, kolme varoitusta ensi jaksolla. Jakson yliajalla Kris Commons lopulta onnistui, räjähtävälle kaukolaukaukselle Aleksandr Mokin ei enää voinut mitään.

Heti toisen jakson alussa Samaras sai hieman onnella pallon maalin edessä, Karagandan yksi puolustaja liian alhaalla sivulla, kreikkalainen ei erehtynyt. Tunnin kohdalla molemmat saivat pallon ylärimaan, Karagandan yksikin maali olisi vienyt sen käytännössä kahden maalin johtoon. Karagandan tilanne syntyi pitkästä sivurajaheitosta. Toinenkin hyvä paikka Karagandalla, pakki Adam Matthews pelasti maaliviivalta. Celticin Anthony Stokes siis täräytti myös horisontaalikehykseen. Tässä vaiheessa hirveä vauhti ja jatkoaika näytti todella epätodennäköiseltä. Niin vain kuitenkin bensa hiipui ja aivan lopussa Karaganda näytti harkitustikin valmistautuvan jo pilkkukisaan. Se kostautui, yliajalla Celtic sai vielä myllytyksen päälle ja Stokesin esityöstä James Forrest iski nautinnollisesti yläriman kautta voittomaalin. Forrest oli muutenkin loistava, selvästi kentän paras pelaaja, loistavia Messi-tyyppisiä pujotteluja laidalta keskelle. Celtic ei tämän perusteella kovin iskukykyiseltä lohkovaiheessa näytä, mutta ainahan yllätyksiä voi sattua. Pukki voisi sopia ryhmään hyvin.