sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Real Madrid - Atlético Madrid 4-1 j.a.

Näin Atlético Madridin ensi kerran varsin tarkasti 40 vuotta sitten, Euroopan Cupin finaalissa Bayern Münchenia vastaan 1974. Luis-nimeä käyttänyt hyökkääjä vei Atléticon jatkoajalla johtoon, mutta tyypillisesti Bayern tasoitti viime hetkillä. Seurasi uusintaottelu, jota en nähnyt, Bayern voitti sen 4-0. Luisin sukunimi oli Aragonés, siis äskettäin kuollut valmentajalegenda. Jälkikäteen katsoessa Atléticon kokoonpano näyttää suhteellisen tuntemattomalta, vain argentiinalainen Ramon Heredia tuli tutuksi saman kesän MM-kisoissa ja maalissa oli Pepe Reinan isä. Joukkueen suurempi argentiinalaistähti Rubén Ayala ei pelannut, ilmeisesti pelikiellon takia. Semifinaalissa pahamaineisen argentiinalaisen Juan Carlos Lorenzon valmentama Atlético tiputti Celticin, varsinkin ensimmäinen osa Glasgow'ssa oli hyvin rumaotteinen. Celtic oli jo silloin suosikkijoukkueitani, joten Atlético ei minua miellyttänyt.

Diego Simeone varmaan arvostaa Juan Carlos Lorenzoa. Ainakin pelaajana Simeone edusti lähes pelkästään argentiinalaisen jalkapallokulttuurin huonoimpia ominaisuuksia. Valmentajana Simeone on nopeasti päässyt lähes palvottuun asemaan ja Espanjan liigamestaruus Atléticolle on todella kova saavutus. Olen tykännyt Atléticon pelityylistäkin tällä kaudella ja olin selvästi Atléticon puolella tässä Lissabonin finaalissa Madridin paikalliskilpailijaa vastaan. Real on voittanut tämän kisan jo tarpeeksi monta kertaa, vaihtelu virkistäisi.

Aurinkopaneelin virransyötössä ongelmia Puolangan illassa, jouduin katsomaan ottelun pienten katkojen häiritsemänä, mutta jonkinlainen näkemys sentään syntyi. Simeone pisti Diego Costan avaukseen, mutta pelikuntoa ei loppujen lopuksi ollut, Adrian Lopez tilalle jo 9. minuutin kohdalla. Suhteellisen varovainen alku, Atlético ehkä aktiivisempi. 36. minuutilla Atlético meni johtoon räkämaalilla, Godinin pusku upposi aivan liian helposti verkkoon. Real nosti tempoa toisella jaksolla, Gareth Bale hyvässä vedossa. Simeone teki luultavasti perinteisen virheen yrittämällä suojella johtoa. Realilta persoonallinen vaihto, itselleni tuntematon Alvaro Morata Benzeman tilalle. Nuori belgialainen maalivahti Courtois oli pelastaa mestaruuden Atléticolle, mutta yliajalla Sergio Ramos onnistui tasoittamaan.

Tällaisessa tilanteessa on johtoaan varjelleen joukkueen todella vaikea ottaa uusi vaihde käyttöön ja yrittää uudelleen johtomaalia. Tasoittaneella joukkueella on todella voimakas henkinen yliote. Jatkoajan ensimmäisellä puoliskolla kuitenkin tuntui, että molemmat odottavat pilkkukisaa. Niin ei kuitenkaan käynyt 110. minuutilla Realin vastahyökkäys, Di Marian esityö, Bale viimeisteli. Lopussa Atlético romahti näyttävästi, Marcelon veto meni aivan liian helposti Courtoisin käsien kautta sisään ja Cristiano Ronaldo viimeisteli murskavoiton pilkulta Godinin virheen jälkeen. Simeone näytti menettävän malttinsa totaalisesti, ryntäili kentälle. Ikävä päätös Atléticon hienolle kaudelle. Itse jään edelleen pohdiskelemaan onko Simeone sankari vai roisto.