perjantai 17. kesäkuuta 2016

Italia - Ruotsi 1-0

Tämän ottelun alla muistui mieleen ensimmäinen koskaan näkemäni jalkapalloarvokisaottelu Italia - Ruotsi Meksikon MM-kisoissa 3.6.1970. Italia voitti 1-0 Domenghinin varhaisella maalilla. Silloin tähtiä olivat Sandro Mazzola, Luigi Riva, Giacinto Facchetti, Bo Larsson ja juuri Feyenoordin paidassa Euroopan Cupin voittanut Ove Kindvall. Euroopan parhaaksi 1969 valittu Gianni Rivera pysyi mystisesti penkillä. Pelaajatyypit ovat nykyään erilaisia, mutta pelityylit eivät ehkä niinkään paljon, tuloskin sama.

Italian strategi Conte vaihtoi Darmianin tilalle Florenzin avaukseen, ehkä loukkaantuminen taustalla. Ruotsi varioi enemmän, mm. Guidetti nyt kärkeen Zlatanin eteen. Varsin tarkkailevaa peliä ensi jaksolla. Italia pysytteli varsin passiivisena ja tyytyi eliminoimaan Ruotsin hyökkäysten viimeistelyä. Ruotsi piti palloa selvästi enemmän, mutta ei omaperäisyyttä. Zlatan ollut taas melkoinen floppi arvokisoissa.

Toinen jakso virkeämpää, Italia lähti hakemaan voittoa. Useat viimeistelypaikat osuivat kolholle Marco Parololle, jonka taidot eivät riittäneet poikkipuuta pitemmälle. Tällä kertaa vaisu Graziano Pellè otettiin tunnin kohdalla pois, tilalle uusi tuttavuus Simone Zaza. 72. minuutilla Zlatanilla triljoonan kruunun paikka, mutta vanhuus ei tule yksinään, pallo karkasi yli maalin, oli myös ajautunut paitsioon. Italia pysyi kärsivällisenä ja Eder sitten soolosuorituksella ratkaisi 88. minuutilla, päättäväinen ryntäys ruotsalaispuolustajien välistä tekopaikkaan ja röyhkeä viimeistely. Italia pysyy suosikkien joukossa. Ruotsilla perustaso kunnossa, mutta siihen se jää, ei yhtään laukausta kohti maalia kahden ottelun jälkeen.