maanantai 12. syyskuuta 2016

A. Le Coq Kriek

Kollegan ystävällisesti Virosta välittämiä tuliaisia. Olvin omistamassa Tarton panimossa on pistetty kirsikkaolutta samantyyppiseen informatiiviseen tölkkiin kuin Iisalmessa IPAa, APAa ja BIPAa. Tätä ei ole tietääkseni Suomessa myynnissä. Kirsimahlaa 15%, humalina Hallertau ja Magnum, 4,5%. Kriek on tietysti häikäilemättömän röyhkeä valinta nimeksi, tuskin tässä päästään lähellekään palvottujen belgialaisten kirsikkalambicien tyyliä.

Väri on kyllä punainen, hyvin kirkas, mutta vaahto häviää nopeasti, ei sellaista vaaleanpunaista kuohkeaa patjaa kuin joskus kriekeissä näkee. Tuoksu on makean karamellinen. Maku on kirsikkainen vahvasti, ei niin makea kuin pelkäsin, tässä on lievää nahkeaa marjaista kirpeyttä. Oikean kriekin happamuutta ei kuitenkaan ollenkaan, koko pointti katoaa. Kriekissäkään ei yleensä havaitse mallasta tai humalaa, mutta happamuus ja muut hiivan elementit tuovat uskomatonta raikkautta ja moniulotteisuutta. Tässä on ehkä jälkimaussa häivähdys humalan katkeruutta, mutta paljoa se ei pelasta. Ei siis niin paha sokeriliemi kuin pelkäsin, mutta tämä toimii kirsikkamehuna, ei oluena.

Ei kommentteja: